Reklama
 
Blog | václav šípoš

Z kola ven II

Letošní rok, pro mne jako kreslíře a karikaturistu, více znamená blogovat tímto způsobem než fotografickým. Díky mému blogu ,, Z kola ven" zde na Respektu, mohu s radostí uvést knihu se stejným názvem a s karikaturama uvnitř.

Mám radost.

Jsem karikaturistou profesně. Nechtěl jsem se zde tímto způsobem nějak zviditelňovat. V kodexu blogera je, že nebude dělat reklamu. Tedy ani sobě asi. Na druhou stranu, dnes se zviditelňovat jako karikaturista mi asi nebude vyčítáno a seznamovat veřejnost s touto činností bude možná užitečné.

,,Kdyby mi někdo za takové kresby stran Islámu plivl do obličeje, ukloním se a řeknu, že se nezlobím, že jsem s tím počítal“, to je můj názor karikaturisty. Nechtěl bych, ale žít s tím, že jsem se dnes neozval v tak horkých dnech, ale pokud někdo zbabělcem má být jsou jimi maskovaní ozbrojenci střílejíci do bezbranných – karikaturistů v redakci Charlie Hebdo. 

Tato redakce si rozhodně servítky nebrala. Redakce Charlie Hebdo vznikla v roce 1970 na základech humoristického časopisu Hara-Kiri, který byl v těch létech už zakázan francouszkou vládou – na základě komixu v něm vycházejícího, psaného spoluzakladatelem časopisu Hara-Kiri novinářem, humoristou, karikaturistou François Cavannou (1923). Tehdejší redakce Hara-Kiri dělala humor drsný, nic jim svaté nebylo a neuznávali žádná tabu.  ,,Písmo“ právě onu doličnou knihu mám doma také. Drsný humor a děkuji za tu dobu kde žiji, že mám tímto k Bohu blíže.

Reklama

Cavannova ,,přepsaná“ Bible, tedy Písmo, neprošla v tehdejších létech žaludkem cirkve a tedy i francouszké vládě a zrušili v roce 1969 Hara-Kiri.

Dnes je to Islám, co hrozí, ale má kalašnikovy a už jsou mrtví. To je hrozná tragédie. Chtěl bych si vsugerovat – nedorozumění.

Mám doma knihy, tedy i Bible. Třeba Bibli v kresbách vydanou evangeliky a katoliky Deutsche Bibelgesellschaft+Verlag Katholisches Bibelwerk Stuttgart s naším evangelickým nakladatelstvím. Ilustroval skvělým způsobem Ivan Steiger. Holt, v naších poměrech lze už i s Bibli a dohromady humorem oslovit nevěřící. Lid se rád směje a pak uvěří. Na základě Cavannového Písma vím více, než přes těžkou mlhu plné vážnosti bych si pročítal bez obrázků. Naopak, zasmál jsem se, a pak chtěl, ale vážně už, něco se dovědět, protože ten kdo má rád smích a je veselý nemá proč ubližovat zlým způsobem. Ledaže by lhal smíchem, pokrytec, nemaje lásky v srdci.

Čím těžší ideologie, tam humor těžko prochází. Včetně komunismu, nacismu, mám pokračovat? Nutno dodat, že si ,,své“ humoristy náš socialismus vychovával sám. Dikobraz komunálního humoru. Nutno ovšem říci, že kvalitních kreslířů. To si hlídali.

Mám tedy pro vás avízovanou knihu mnou ilustrovanou – ,,Z kola ven“. Ilustrace, ale i karikatury ke krátkým vyprávěním dobrovolníků z ADRY. Zadavateli se líbila i fotografie a je na titulce knihy. Líbil se jim i název z blogu. Křest knihy proběhl včera v evangelickém kostele ČCE ve Frýdku-Místku. Zazpíval písníčkář z Třince Pavel Kantor. V kostele byla zima, ale srdce mi roztálo.

Tedy odlišné pojetí karikatur. Mně osobně je bližší poloha jít ke člověku samému. Tam to začíná. Politika mne nebaví.  To je už tak překroucené, že to karikaturou je. Někteří politici jsou už karikatury od pohledu a současná forma pojetí karikaturistů ani ke kresbě proto už nesahá, fotošopem udělá pocit, že kresleno je, to stačí bohatě aby časopis splnil dojem o kresbě humorné.

Uvádím zde i další knihu. Přišla letošní první poštou z Turecka. Rodina a přátelé známé osobnosti v Turecku Atily Özera oslovili kreslíře celého světa a vydali knihu karikatur svému milovanému. Odkaz o koho jde, je podle jména na webu také. Pro mne je zajímavé, jak na počest kreslíře a vědce osloví rodina karikaturisty z celého světa aby poslali jeho portrét. Co karikaturista to jiný názor. To je také důležité, jiné názory i v karikatuře a čím více jich o jedné osobě tím lépe. Řekne to více něž fotky, a řekne to více těm, co řeči turecké nerozumí.

Jsem šťastný z knížek. Ne, že jsem měl práci. Obojí bylo zdarma, charitou. Potěšil jsem nakonec i sebe. Byli poctěni. Měli radost (klikněte si na Atilu na web), radost až dojemnou. Dobrovolníci z ADRY také, a nabaluje se to dále…