Reklama
 
Blog | václav šípoš

Úspěch ve starém roce

Pokud se mi povede sjet svah na lyžích a ohlédnu se, mám pak dobrý pocit. Sjel jsem totiž takový, na který stačím se pak ohlédnout zpětně aniž bych se zabil. Nabízím projížďku po svahu ve stylu slalomu )/( nebo )/) a pak hned (/(

Hezkou a úspěšnou zábavu.

Mé svahy jsou zcela jiné než ty, které sjíždí třeba v Alpách nebo Krkonoších alpinista. Sjet koncert skupiny Úspěch je pro mne duc-hovní záležitost. Se skupinou Úspěch mne váže i přátelství a jakýsi vztah uměleckého rázu, neb jsou to umělci nejryzejšího zrna.

Mé fotografické ohlédnutí je tedy z koncertu v porubské Garáži 28.12.2013, nikoliv tedy z ,,partiš kirchenu“ čili ,,hřbitova někoho z partičky“, ale z pěkné záležitosti lehce andrgroundového stylu, který není zcela pohřben a žije a čeká se na další Úspěšné koncerty. Nyní jsem byl i sám na podiu hudební kapely, ovšem coby výtvarník v malé vsuvce.

Můj vstup na podium této úspešné kapely mi byl poctou a zvršením mého dosavadního díla. Ještě do poslední chvíle mi bylo nabídnuto, že nemusím na tento krkolomný svah vstupovat a vystoupit se svým projevem nemusím, pokud budu mít pocit, že to neustojím. Ale já když už jedu, tak kdybych měl brzdit i po prdeli, tak jedu a nikdy bych nešlapal zpět.

Reklama

Mé vystoupení spočívalo ve vykreslení )/( třemi tahy. Jako výtvarník a karikaturista, člen české unie karikaturistů, jsem po létech kreslení různých osob na různých akcích nabyl poznání, že se naše společnost ubírá spíše cestou do )/( tedy na svahu kulturním . Nicméne po vánočních rozhlasových pořadech s Haškovými fejetony jsem se uklidnil, že je vše při starém a stále platí jeho fejetony o blbosti.

Hlášky jako ,,Mistře, zbyla mi zelená od okapu“, nebo ,,šéfe já vás namaluju pěti tahy“ se na akcích opakují stále stejně a málokoho napadne něco vtipného, takže ,,mne nekreslete, mně nelze nakreslit“ ,,já se namaluju sám“ je už jen smutné konstatováni samých nad sebou. Ovšem hláška ,,my vás namalujem pěti tahy“ jaksik na úrovni karikaturistického vnímání obecného pojetí humoru kresleného, mne mrzela. Úroveň kosočtverce s pojetím karikaturního umění mne coby karikaturistu štve. Tak jsem po nějakém čase vlastně přinucen, našel způsob jak napravit onou ohyzdnost kdejakého plotu a na dalších akcích jsem ony pány počal kreslt třemi tahy. Nadšení a úspěch z onoho počinu sklízím od té doby stále a od koncertu v Garáži i na podiu před publikem. Ano, spousta kolegů výtvraníku se s )I( vypořádavali už dávno a nestojím o prvenství v tomto oboru, jen mi jde o estetiku našich plotů a zdí a rád bych kdyby kosočteverec pěti tahový se změnil v techniku třech tahů. Rychleji svůj názor takto zveřejníme, navíc na klávesnici třemi klepnutími řekneme, )i( nebo )/( či )í( nebo snad )8( ale to už je příliš…

Následně bych jen poznamenal, že estetika )/( má své kouzlo a vidím v tom jakýsi návrat do lůna i umění.

I  ,,má“ )/( byla před vánoci vydražena na jakésik benefiční akci coby minimalistický anděl za dva a půl tisíce korun s náběhem od stovky koruny. Obrazek )/( coby ,,odpočívající samuraj“ visí takto i v čajovně nic netušícího kupce v provedení na ručním papíru z Losin. Jsem však v tomto ohledu vůči zákazníkům shovívavý a nechávám je při tom a i když vysvětlím, že se jedná o čistou )I( mají o to větší radost. 

Vystavil jsem před časem i onu )/( v galerii v Ostravě pod názvem: ,, )/( na sjezdu“. Novináři se o )/( nezmínili ani slovem.  Jeden můj kolega toto označuje za vrchol nevkusu a úpadek společnosti, a že nejsem první, který vystupuje na podiu ,,na stojáka“ s … č…ákem a pen … sem“, načež bych mu chtěl vzkázat, že jsem ve věku, kdy si ještě )/( nepletu s č… ákem, nehledě k tomu jak onen úd znázornit graficky o což se pokusila kamarádka u stolu s přáteli a bohužel se jí  tento pokus nezdařil v kvalitě shodné s )/( grácii a ladností, tajemností a mnohovýznamovou téměř andělskou výpovědí už vůbec ne, navíc její manžel vedle sedící poznamenal, že to byla ode mne podpásovka.

Ohlédnu-li se po starém svahu, jsem spokojen a vstříc novým svahům s případným fotoohlédnutím se těším opět zde na viděnou.